Çünkü bir konuya veya sınava odaklandığımızda beynimiz dışarıdan gelen gürültülerin sesini kısıyor..
Bütün öğrencilerin korkulu rüyalarından biri önemli bir sınav sırasında dışarıdan gelen yüksek seslerdir. Çünkü tamamen sınavdaki sorulara veya sınava odaklandığımızda olduğu gibi dikkat gerektiren bu durumlarda, farklı bir dış uyarıcı dikkatimizin dağılmasına neden olabilir.
Peki, bir konuya odaklandığımızda dikkatimizin dağılması daha mı kolaydır yoksa daha mı zordur?
Zihnimiz tam anlamıyla tek bir konuyla meşgulken dikkatimizin daha kolay dağılıp dağılmadığı bilim insanları arasında bir tartışma konusu.
İsveç’teki Linköping Üniversitesi’nden bilim insanları bu soruya cevap bulmak amacıyla bir araştırma yaptı. 32 üniversite öğrencisine harflerle ilgili bir görevin verildiği araştırmada öğrencilerin yarısı bu görevi sessiz bir ortamda, yarısı ise arka planda ses olan bir ortamda gerçekleştirdi. Araştırmacılar bu sırada katılımcıların beyin aktivitelerini ölçtü.
Sonuçta katılımcılar görsel bir işle uğraşırken beyinlerindeki işitsel verilerin işlendiği bölümdeki sinir hücrelerinin etkinliğinin azaldığı belirlendi. Katılımcılara verilen görevin zorluğu artırıldığında beynin işitsel bölümünün etkinliği daha da azaldı. Araştırmanın sonuçları Frontiers in Human Neuroscience dergisinde yayımlandı.
Bu sonuçlar, bir işe odaklandığımızda beynimizin -dikkatimizin dağılmasını önlemek amacıyla- diğer uyarıcılara karşı daha az duyarlı olduğu anlamına gelebilir.