Bilim Günlüğü
Plastik poşetleri pil parçalarına dönüştürmeye ne dersiniz?

Plastik poşetleri pil parçalarına dönüştürmeye ne dersiniz?

Plastik torbalar, lityum-iyon piller için anot olarak kullanılabilecek karbon çiplerine dönüştürülebilir.

Plastik torba kirliliği, bazı şehirleri ve ülkeleri çuvalları ağır bir şekilde vergilendirmeye veya yasaklamaya yönlendiren büyük bir çevre sorunu haline geldi.

Peki ya kullanılmış plastik torbalar yüksek değerli ürünlere dönüştürülebilirse?

Şimdi araştırmacılar, plastik torbaları lityum-iyon piller için anot olarak kullanılabilecek karbon çiplerine dönüştürmek için yeni bir yöntem bildirdi. ACS Omega’da sonuçlarını bildirirler.

Birçok plastik torba yalnızca bir kez kullanılır ve daha sonra çöpe atılarak yüzlerce yıl alabilecekleri çevre alanlarına, okyanuslara ve başka yerlere yerleştirilerek bertaraf edilir.

Bilim insanları, plastik torbalardaki polietilenin ucuz bir enerji depolayan karbon kaynağı olabileceğini uzun zamandır biliyorlar. Bununla birlikte, polietileni saf karbona dönüştürmek için önceki yöntemler yetersiz ya da gereken pahalı, karmaşık işlemlerdir.

Vilas Pol ve arkadaşları, plastik atıkları faydalı karbon içeren materyallere dönüştürmek için daha basit ama etkili bir yaklaşım geliştirmek istedi.


Araştırmacılar, polietilen plastik poşetleri sülfürik aside batırdı ve bunları soluvotermal reaktörün içine kapattı; bu, numuneyi polietilenin erime sıcaklığının hemen altına kadar ısıttı. Bu işlem, polietilen karbon-karbon omurgasına sülfonik asit gruplarının eklenmesine neden oldu, böylece plastik tehlikeli gazlara buharlaşmadan çok daha yüksek bir sıcaklığa ısıtılabilir.

Sonra, sülfonatlı polietileni reaktörden çıkardılar ve saf bir karbon üretmek için atıl atmosferde bir fırında ısıttılar.

Ekip karbonu siyah toz haline getirdi ve lityum iyon aküler için anotlar yapmak için kullandı.

Elde edilen piller, ticari pillerle karşılaştırmalı olarak gerçekleştirildi.

kaynak: https://bit.ly/3ni42UX