Sağlıklı bir yaşam için neden düzenli su tüketilmelidir?
Zinde uyanmak sağlıklı bir vücuda sahip çok önemlidir, ancak birçok insan her gün yeterince sıvı tüketmez. Vücudun yaklaşık yüzde 60’ı sudan oluşur ve gezegenin yüzeyinin yaklaşık yüzde 71’i su ile kaplıdır. Belki de, her gün yeterince su içmenin birçok insanın öncelik vermediği bir durumdur.
Yetişkin insanların vücudunda yüzde 60 su ve kanımızda yüzde 90 su bulunmaktadır. Günlük olarak tüketilmesi gereken evrensel olarak kabul edilen su miktarı yoktur. Su, böbrekler ve diğer bedensel fonksiyonlar için gereklidir. Susuz kaldığımızda cildimiz, cilt hastalıklarına ve kırışıklıklara daha açık hale gelebilir.
Soda yerine su içmek kilo kaybına yardımcı olabilir. İçme suyunun olası yararları, böbrekleri sağlıklı tutmaktan kilo vermeye kadar uzanır. Düzgün çalışması için vücudun tüm hücrelerinin ve organlarının suya ihtiyacı vardır.
İşte vücudumuzun suya ihtiyaç duymasının bazı nedenleri:
1. Vücudumuzdaki kemikleri sağlamlaştırır
Eklemlerde ve omurganın disklerinde bulunan kıkırdak, yaklaşık yüzde 80 oranında su içerir. Uzun süreli dehidrasyon, eklemlerin şok emici özelliğini azaltarak eklem ağrısına yol açabilir.
2. Tükürük ve mukus oluşturur
Tükürük yemeğimizi sindirmemize yardımcı olur ve ağız, burun ve gözleri nemli tutar. Bu sürtünme ve hasarı önler. İçme suyu da ağzı temiz tutar. Şekerli içecekler yerine tüketildiğinde, diş çürümelerini de azaltabilir.
3. Vücutta oksijen iletir
Kan yüzde 90’dan fazla sudur ve kan vücudun farklı bölgelerine oksijen taşır.
4. Cilt sağlığı ve güzelliğini artırır
Dehidrasyon ile cilt, cilt bozukluklarına ve erken kırışmaya karşı daha savunmasız hale gelebilir.
5. Beyni, omuriliği ve diğer hassas dokuları korur
Dehidrasyon beyin yapısını ve fonksiyonunu etkileyebilir. Aynı zamanda hormonların ve nörotransmiterlerin üretiminde de rol oynar. Uzun süreli dehidrasyon düşünce ve muhakeme ile ilgili sorunlara yol açabilir.
6. Vücut ısısını düzenler
Cildin orta katmanlarında depolanan su, vücut ısındığında cildin yüzeyine ter olarak gelir. Buharlaşırken vücudu soğutur. Bazı bilim adamları vücutta çok az su olduğunda, ısı depolamasının arttığını ve bireyin ısı zorlamasını daha az tolere edebileceğini öne sürmüşlerdir.Vücutta çok miktarda su olması, egzersiz sırasında ısı stresi meydana gelirse fiziksel zorlanmayı azaltabilir. Ancak, bu etkiler konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
7. Sindirim sistemi buna bağlıdır
Bağırsakların düzgün çalışması için suya ihtiyacı vardır. Dehidrasyon sindirim problemlerine, kabızlığa ve aşırı asitli bir mideye neden olabilir. Bu mide ekşimesi ve mide ülseri riskini artırır.
8. Vücut atıklarını temizler
İdrar ve dışkı terleme ve yok etme işlemlerinde su gereklidir.
9. Tansiyonun korunmasına yardımcı olur
Su eksikliği kanın kalınlaşmasına ve kan basıncının artmasına neden olabilir.
10. Hava kanallarını etkiler
Susuz kaldığında hava kanallarımız vücut tarafından su kaybını en aza indirgemek için sınırlandırılır. Bu astım ve alerjileri daha da kötüleştirebilir.
11. Mineralleri ve besin maddelerini erişilebilir yapar
Bunlar suda çözünerek vücudun farklı bölgelerine ulaşmalarını sağlar.
12. Böbrek hasarını önler
Böbrekler vücuttaki sıvıyı düzenler. Yetersiz su böbrek taşlarına ve diğer sorunlara neden olabilir.
13. Egzersiz sırasındaki performansı arttırır.
Egzersiz sırasındaki dehidrasyon performansı engelleyebilir.Bazı bilim adamları, daha fazla su tüketmenin yorucu faaliyetler sırasında performansı artırabileceğini öne sürdüler.
14. Kilo kaybı
Su, şekerli meyve suları ve gazlı içecekler yerine tüketilmesi durumunda kilo kaybına da yardımcı olabilir. Yemeklerden önce suyla “ön yükleme”, bir dolgunluk hissi oluşturarak aşırı yemeyi önlemeye yardımcı olabilir.
15. Akşamdan kalma durumunu egale eder
Parti yaparken, alkollü içeceklerle değiştirilmiş buzlu ve limonlu şekersiz soda suyu alkolün aşırı tüketilmesini önlemeye yardımcı olabilir
Su yaşam boyunca tüm canlılara faydası olan sağlıklı bir yapıdır. Su tüketiminizi asla aksatmayın ve zararlı içecekler yerine su kullanımı ömrünüzü uzatabilir.