Bilim Günlüğü

Kedilerin evden kaçması nasıl engellenir?

Kediler neden mutlu yuvalarından kaçar ve kaçmamaları için neler yapmalıyız?

Kediler bildiğiniz gibi inanılmaz meraklı ve oyuncu canlılardır. Dışarıda gördüğü bir kuş, hareket eden başka bir canlı, garip bir koku ve benzeri çoğu etken kedinizin merak duygusunu tetikleyebilir. Kedinizin östrus yani çiftleşme döneminde olması da evden kaçma olgularında en büyük etkenlerden biri.

Müstakil bir evde veya zemin katta oturuyorsanız, kedinizin açık bir yerden dışarı çıkması kaçınılmaz. Fakat yere yakın oturmanın avantajları da var, kediniz evinin yerini kokusundan bulabilir ve geri dönmek kolay olduğu için kendiliğinden eve geri girebilir.

Eğer bir apartman dairesinde oturuyorsanız, yüksekliğe kesinlikle güvenmeyin. “Benim kedim hep balkondan, camdan dışarıyı seyreder, hiç atlamaz.” düşüncesine kapılmayın, atlar.

Belki merak için 8.kattan aşağıya atlamayacaktır fakat yakınından uçan bir sinek bile avlanma içgüdüsünü devreye sokabilir. Bu durumda ne kadar yüksekte olursanız olur, kediniz o sineğe büyük bir heyecan ile uçabilir. Kaçmasını geçelim, o minnoş kedimiz düşüp bir yerlerini kırabilir, yaralanabilir.

Peki nasıl engelleyeceğiz? 

En kesin yöntem evi kapalı, kediyi gözlemde tutmaktır ama çoğumuz havasız bir evde yaşamak istemiyoruz. Bu durumda yapılabilecek bir kaç madde var fakat hiçbiri kesin çözüm değil.

Kedinizi kısırlaştırmak en büyük sorunlardan birini eliyor. Kızgınlık döneminde girilen o tavırlar ve hormonal dengesizlikler bitecek. Herkes rahat bir nefes alacak. Çiftleşme isteği de sona ereceği için evden kaçma olasılığını oldukça düşürüyor.

Sineklik taktırmak. Kesinlikle 10 liraya satılan yapıştırmalı bez sinekliklerden almayın. Tırnaklarıyla delik açabilir veya ittirerek yapışkanı çıkartabilir. Pencereye monte edilen sinekliklerden alın ve sağlamlığını kontrol edin. Elinizle ittirdiğinizde açılmıyorsa yani kilidi varsa en iyi çözüm budur. Belki biraz pahalı olacaktır ama hem kediniz dışarı çıkmayacak, hem ev havalanacak hem de eve böcek girmeyecektir. 1 taşla 3 kuş.

Pencere önü mermerlerine veya çıkabileceği eşyalara çift taraflı bant yapıştırmak. Bu yöntem kedinizi oldukça rahatsız edecektir ve açık camların önüne oturmasına veya oraya çıkmasına izin vermeyecektir. Fakat bazı kediler bunu pek takmıyor ve inatla o bantlara basarak gidiyor. Bantların yapışkanı bir süre sonra azalacağı için sürekli kontrol altında tutmak en iyisi.

İstemediğiniz bir yere çıktığında su püskürtmek. Bir sprey kutusuna su doldurun ve kediniz olmaması gereken bir yere gidince uzaktan püskürtün. Sudan rahatsız olacak ve uzaklaşacaktır, bir süre sonra o bölgeye geldiğinde üzerine su geldiğini anlayacak ve oraya bir daha gitmeyecektir. Ama kediniz biraz zekiyse suyun sadece siz orada olduğunuzda geldiğini anlayabilir ve siz yokken yine o bölgeye gidebilir. Sonuç olarak bu yöntemde de gözetim şart.

Kedi uzaklaştırıcı sprey kullanmak. Bunları 30-50 lira civarı internette bulabilirsiniz. Kedinizin kaçabileceği bölgelere sıkarak bu noktalardan uzak durmasını sağlayabilirsiniz. Fakat kediniz bir süre sonra spreyin kokusuna alışabilir veya koku uçabilir.

Bu yöntemleri siz de uygulayabilirsiniz. Ben de bir kedi sahibiyim ve yazdıklarımı denedim. Sağlam bir sineklik harici diğerleri sadece siz evde varsanız iş görüyor. İşinize veya okulunuza gittiğinizde gözünüz arkada kalmasın, kıyın paraya taktırın güzel bir sineklik. Kedilere özel sineklikler de var, onları da araştırabilirsiniz.

Evden kaçan kedi nasıl bulunur?

Kedim evden kaçtı, şimdi ne yapmalıyım? Kendi tecrübelerim ile anlatıyorum.

Sevgili kedilerimiz bir çok nedenden evden kaçabilir. Peki kaybolan kedimizi nasıl eve geri getireceğiz, nasıl bulacağız? Bir kedi sahibi olarak kendi tecrübelerimi paylaşacağım.

Öncelikle evi iyice bir tarayın, hemen panik yapmayın. Kediler inanılmaz canlılar, kediniz sizin düşünemediğiniz bir delikte şuan horluyor olabilir. Tam 3 kere kedimi evde bulamadığım için gecenin 4’ünde dışarı çıkıp etrafı aradığımı bilirim. Geri eve döndüğümde bana bakıp yüzsüzce miyavlıyordu.

Eğer bir apartman dairesinde oturuyorsanız ilk yapmanız gereken şey kedinizin kaçtığı balkon veya pencerenin hemen altına bakmak. Yüksekteyseniz yaralanmış olabilir ve düştüğü çevrede gördüğü ilk deliğe girmiş olabilir. Özellikle arabaların altlarına ve ağaçların üstüne bakın.

Yaralanmasa bile korkudan ağaca çıkmış olabilir. Benim kedim ilk defa kaçtığında, düştüğü yerde bulunan bir bankın altına girmişti.

Eğer kedinizin kaçışından 1-2 günlük zaman geçtiyse, gün ışığında aramak çok işinize yaramayacaktır. Çünkü o çoktan saklanacak ve kimsenin bulamayacağı bir yer bulmuştur.

Ürkek kedimiz gece araba ve insan seslerinin bittiği zamanda etrafta gezinmeye başlar. Belki evin yakınındadır fakat geri dönemiyordur veya yemek arıyordur. Bu yüzden geceleri bir fenerle aramak çok daha işimize gelecektir. Gündüz arıyorsanız bile yanınızda bir ışık kaynağı olsun çünkü kedilerin gözlerinde bulunan tapetum lucidum yapısı, fenerin ışığı ile birlikte fosforlu yeşil edasıyla bize yanacaktır.

Evinizin çevresindeki kedi ve köpekleri uzak tutmaya çalışın. Özellikle ev kedileri dışarıda oldukça korkarlar ve bir delikte saklanırlar. Eve dönmeye çalışsa bile etraftaki canlılardan korkusuna geri dönemeyecektir ve gittikçe uzaklaşacaktır.

Kedinizin kumunu evin etrafına dökün. Kumundan kastım kakası ve çişi. Kendi kokusunu tanıyacaktır ve o bölgeden uzaklaşmak istemeyecektir. Kedimin her kaçışında uyguladım, işe yaradığına emin olabilirsiniz.

Ne kadar hızlı davranırsanız o kadar iyi. Çıktığı anda etrafa bakınmak şansınızı artıracaktır. Bir kaç gün sonra ise arayarak bulma şansınız neredeyse yok. Bu yüzden etraftaki sesleri iyi dinleyin. Özellikle geceleri kulaklarınızı iyice açın ve dışarıyı dinleyin. Kediniz muhtemelen korkudan ses çıkarıyor olacaktır ve emin olun o sesi tanırsınız. Tam 2 kere sadece sesleri dinleyerek kedimi buldum.

Civar esnafa durumu anlatın. Başkaları kedinizi bulmuş ve esnafa söylemiş olabilir.

Mahallenizde sürekli kedi besleyen biri varsa onu da kesinlikle haberdar edin. Şehrinizde bulunan barınakları arayın. Şimdi bu 2 bilgiyi birleştirelim.

Daha 2 ay önce kedim kaçtı ve yaklaşık 5 gündür ortalıkta yoktu. Mahallede kedi besleyen bir teyzeye söyledim, kedimi bulmuşlar(ağaçtan düşmüş) ve esnafa da sormuşlar fakat ben esnafla konuşmadığım için beni bulamamışlar. Ankara/Kurtuluş sokak hayvanları hastanesine ve oradan da Sincan barınağına götürülmüş. Ben de gittim oradan güzelce aldım.

Merak etmeyin, kediniz bir yolunu bulur ve geri döner. Siz elinizden geleni yapın. Kedinizi bulduktan sonra kesinlikle bir veteriner hekime götürün ve iç/dış parazit ilaçlarını yaptırın.

Genel muayenesini ihmal etmeyin çünkü dışarıda viral veya bakteriyel bir enfeksiyon kapmış olma riski yüksek. Dışarıda düzgün beslenemeyeceği için direnci düşecektir, bebeklerde kullanılan vitamin şuruplarından güvenle(doz miktarını iyi öğrenin) kullanabilirsiniz.