Jump to content

Aç kalmak yaşlanmayı önlüyor olabilir!


Bilim Forum
 Share

Önerilen İletiler

  • Yönetici

Gorgia Devlet üniversitesinde yürütülen bir araştırmaya göre aç kalındığında, karbonhidratsız bir diyet uygulandığında veya uzun ve yoğun spor yapıldığında β-Hydroxybutyrate isimli küçük bir molekül vücudumuz tarafından üretiliyor. Bu molekül bir çeşit ketondur ve karaciğerde yağ asitlerinden yapılır. Suda çözünebilir.

Yaşlandığımızda vücutlarımız kanser ve kardiyovasküler hastalıkara karşı daha yüksek risk altına girer. Bu sırada hücrelerimizden bazıları bölünerek kendini çoğaltma yeteneğini kaybeder. Bölünemeyen bu yaşlı hücreler, kendini tazeleyemediği için etrafına zararlı kimyasallar yaymaya başlar ve komşularının da başını yakar.

İlk paragrafta bahsettiğimiz β-Hydroxybutyrate molekülü, bu yaşlı hücrelere bölünebilme yeteneğini yeniden kazandırarak kendini yenilemesini sağlar. Ayrıca β-Hydroxybutyrate belli bir tip RNA-bağlayıcı proteine bağlandığı zaman kök hücre faktörünü yükseltir.

Octamer bağlı transkripsiyonel faktör(Oct4-kök hücre faktörü) DNA hasarı nedeniyle oluşan yaşlı hücrelere karşı koruyuculuk üzelliği vardır. Yani kan hücrelerini genç tutar. Fakat yüksek karbonhidratlı veya kalorili beslenme alışkanlıklarında bu faydalı molekül baskılanmaktadır.

Araştırmacılar β-Hydroxybutyrate keşfinin önemli olduğunu belirtiyorlar ve bu keton’un etkilerini taklit edecek yapay bir kimyasal bulmaya çalışıyorlar. İnsanlara 24 saat yemek yememelerini söylemek, onlara bu ilacı vermekten daha zor.

Ayrıca bu kök hücre faktörü, yaşlanmayı geciktirme ve engelleme amacıyla ilaç sektörünün bir hedefi haline gelebilir. Gelecekte bilim insanları zararlı “yaşlı” hücreleri hedefleyerek onları yok etmeyi ve dokuları kök hücreler ile “yenilemeyi” hedefliyorlar.

Referans

 

Bilim ile kalın!

Yorum bağlantısı
Sitelerde Paylaş

Sohbete sen de katıl

Dilersen hemen kayıt olabilir ya da hemen bilgilerini girip yorum yapabilirsin Eğer bir hesabın varsa giriş yaparak üyeliğinle yorumlayabilirsin

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Editör içeriğini temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

Hakkımızda

Sitemiz bir "Günlük" olarak derleme yayın, yorum, diyalog ve yazılara vermektedir. Güncel bilim haberleri ve gelişmelere ek olarak özellikle sosyal medyada gözden kaçan, değerli gördüğümüz tüm içeriğe kaynak ve atıflar dahilinde sitemizde yer vermekteyiz. Bu sitede verilen bilgilerin kullanım sorumluluğu tümüyle kullanıcıya aittir. Sayfalarımızda yer alan her türlü bilgi, görsel ve doküman sadece bilgilendirmek amacıyla verilmiştir.

Bilim Günlüğü internet sitesi 5651 Sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında Yer Sağlayıcı olarak faaliyet göstermektedir. İçerikler, ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Yer Sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir.

Yer Sağladığı içeriğin 5651 Sayılı Kanun’un 8 ila 9. maddelerine aykırı şekilde; kişilik haklarınızı ihlal ettiğini ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. 

Bildirimleriniz dikkatle ve özenle incelenmekte olup kişilik haklarınızın ihlali ya da hukuka aykırılığın tespiti halinde mevzuat kapsamında en kısa sürede işlem yaparak bilgi vereceğiz.

×
×
  • Yeni Oluştur...