Flamingolar genellikle parlak pembe tüyleri ile dikkat çeken uzun bacaklı gölet kuşlarıdır. Peki tüyleri aslında pembe renginde değil dersek ne dersiniz?
Flamingolar genellikle parlak pembe tüyleri ile dikkat çeken uzun bacaklı gölet kuşlarıdır. Adını “alev renkli” anlamına gelen İspanyolca & Portekizce kelimeden alan kuşlar, canlı görünümleriyle bilinirler.
Flamingoların tüylerinin rengi kalıtsal bir özellik değildir. Kuşlar aslında donuk gri bir tüy rengi ile doğarlar. Peki DNA’larının bir parçası değilse, bu kuşlar tüylerindeki pembe ve kırmızı tonlarını nereden alıyorlar?
Flamingoların tüy renginin gerçekte pembe olmadığını biliyor muydunuz?
Flamingoların parlak pembe rengi, su yosunları, larvalar ve flamingoların sulak alanlarında yediği tuzlu karideslerin içinde bulunan kırmızı-turuncu pigment olan beta karotenden gelir. Kuşun sindirim sisteminde, enzimler karotenoidleri parçalayarak pigmentlere dönüştürür, pigmentler karaciğerdeki yağlar tarafından emilerek flamingoların tüylerinde ve ciltlerinde birikirler.
Kuşun fiziksel özelliğinin bu denli değişmesi için karotenoidlerden çok büyük miktarlarda alması gerekir. Flamingo diyeti neredeyse yalnızca karotenoid içeren besinlerden oluştuğu için, kuşların kendilerini renklendirmelerinde herhangi bir problemleri yoktur.
Güney Amerika’ya özgü dört farklı flamingo türü vardır. Bununla birlikte, bu farklı türler ve hatta daha küçük flamingo popülasyonları kıtanın ayrı alanlarında yaşar. Bu nedenle flamingo renkleri, bulundukları yere ve mevcut yiyeceğe göre farklılık gösterir. Bazı flamingolar pembenin daha koyu veya daha parlak tonlarına sahiptir; bazıları turuncu ve kırmızı renk tonlarını içerir; diğerleri saf beyazdır.
kaynak: EAA Bilim Paylaşım Grubu alıntı metnidir | Web Exhibits | Science Focus