Sıkıntılı durumlar karşısında bazılarımız pozitif kalıp çözüm odaklı yaklaşımlar sergileyebilirken, kendine bir huy haline getirmiş ve sürekli olumsuz olan insanlar etrafınızdayken, bu durum canınızı sıkıyor mu? Bir kısmımız ise sürekli olarak negatif bir tavır takınırlar. Bu durum aklımıza ilk başta asabi ruh haline sahip olanların negatif tutumda olduklarını getirebilir. Oysa durum ruh halinden biraz daha fazla değişken içeriyor.
Bazı insanlar neden hep olumsuzdur?
Michigan State Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırmaya göre bu yaklaşım farklılığı ve ruh hali zıtlığı, beynimizdeki fiziksel bağlantı farklılıkları ile ilgiliymiş. Journal of Abnormal Psycholohy’de yayınlanan bir makale negatif ve pozitif olmanın biyolojik olarak var olduğunu söylüyor. Jason Moser (araştırmayı yürüten bilim insanı) beyinde ilk defa negatif insanları pozitif insanlardan ayıran bir farklılık keşfettiklerini açıkladı.
Araştırmanın, cinsiyet faktörünün beyin yapısı ve fonksiyonunda oluşturduğu farklılıkların olumsuz etkilerinden bağımsız yürütülmesi için sadece kadınlarla yapılan çalışmada 71 kadın deneğin beyinsel aktiviteleri kaydedilirken kendilerine bazı stresli durumlara ilişkin fotoğraflar gösteriliyor ve pozitif bir tutum sergilemeleri isteniyor. Test yapılmadan önce deneklerin pozitif ya da negatif olma durumları belirleniyor elbette.
Örneğin; katılımcılara elindeki bıçağı bir kadının boğazına dayamış adam fotoğrafı gösterildiğinde pozitif olanlar kadının kaçıp kurtulabileceğini söylüyorlar.
Moser’ın belirttiğine göre negatif düşünenlerden pozitif bir yaklaşım sergilemeleri istendiğinde ise bu kişilerin beyinlerinde paradoksal bir reaksiyon gerçekleşiyor ve endişeli hallerinde artış gözleniyor.
Araştırma sonucu gösteriyor ki negatif kişiler pozitif düşünceyle endişe durumlarını kontrol altına almak isteseler bile negatif düşüncelerden kurtulmak bir yana daha derin endişe hallerine giriyorlar. Ve beklenildiği gibi pozitif düşünenlerin beyinsel aktivitelerini gösteren harita negatif olanlara göre çok daha az renkli çıkıyor.
Düşünce yapısı ve beyinsel tepkiler
Negatif düşünenlerin ise beyinsel aktivitelerinde olağanın üstünde bir hareketlilik gözleniyor.
Araştırmayı yürüten bilim insanları negatif düşüncelerin pozitif düşünce antrenmanları ile değişebileceğini düşünse de bu antrenmanın çok uzun süreceği ve çok etkili olmayacağı görüşünde birleşiyorlar.
Demek oluyor ki evrimsel olarak negatif düşünen insanlara ihtiyacımız var (burada kendi yorumumu katıyorum tabii). Yoksa bu kadar gelişmiş bir medeniyetin kurulması söz konusu bile olamazdı.
Pollyanna ile de bir yere kadar çünkü. Artık negatif düşündüğünü gözlemlediğimiz eşimize dostumuza yüklenmek ve ” “pozitif düşün” demek yerine “istersen farklı açıları da göz önünde bulundur” demek daha doğru olacak belki de.