Bilim Günlüğü

Ay’a uzun süre bakmak gözler için gerçekten zararlı mı?

Eğer bu soru kafanızı kurcalıyorsa, rahat olabilirsiniz.

Eğer bu soru kafanızı kurcalıyorsa, rahat olabilirsiniz. Ay’ın Güneş‘e uzaklığı hemen hemen Dünya‘yla aynıdır ve gece gördüğünüz Güneş’in aydınlattığı parlak Ay’la, gündüz Güneş’le aydınlanan sokaklar arasında bir fark yoktur.

Ay’ın en büyü ışık yoğunluğu bile Güneş’inkinin 400.000’de biri kadardır. Yani gözlerinizin Ay’dan zarar görmesi mümkün değildir. Fakat Güneş’e bakmaksa çok farklı bir konudur. Ay’dan ve gördüğünüz şeylerden çok daha parlak Güneş, retinanızı yakabilir.

Güneş‘e bakmayı tehlikeli yapan şey etkisinin birikerek ortaya çıkmasıdır.

Fiziksel bir zarar görünmese de göz doktoru test yapana kadar gözünüzün zarar görüp görmediğini fark edememiş bile olabilirsiniz. Çünkü beyniniz görsel bilgideki boşlukları doldurmada ve zaten günlük hayatta başınıza gelen göz tembelliği veya kan damarları gibi sebeplerin oluşturduğu bozulmaları arkaplanda bırakmaya yatkındır.

Ayrıca Güneş’e baktığı için zarar gören gözünüzün eksik bilgisi, beyinde diğer gözden gelen doğru sinyallerle tamamlanır.

Tüm bunların sebebi Güneş‘in ultraviyole ışınlarının birincil kaynağı olmasından kaynaklanır.

UV’ye çok fazla maruz kalmak göz büyümesi (ing. Pterygium), kanser ve katarakt gibi bir çok rahatsızlığa sebep olabilir. Hatta kardan yansıyan ışınlara maruz kalmak bile kar körlüğüne sebep olabilir.

Pterygium Güneş’in altında veya dağ, okyanus, nehir gibi ultraviyole yoğun alanlarda vakit geçiren gençlerde, sörfçülerde, balıkçılarda, çiftçilerde olması muhtemel bir rahatsızlıktır. Katarak ve gözde oluşan kanser gibi hastalıkların oluşması çok daha uzun sürebilir. Güneş‘in altına korunmasız çıktığımız her seferinde bu rahatsızlıklar için risk topluyoruz.

İşte tam olarak bu sebepten dışarı çıkarken şapka ve/veya gözlük takmak çok önemlidir.

kaynaklar: https://bit.ly/35qnx9c | https://bit.ly/3DrHEQL | https://bit.ly/35qnx9c